Biophilic Design zorgt voor verbeterde prestaties en minder verzuim op de werkvloer. In deze blog leer je alles over biophillic design en de voordelen die deze opkomende stijl met zich mee brengt.
Wat is Biophilic Design?
Er is niemand die niet van planten houdt. We hebben misschien niet allemaal even groene vingers, maar we worden allemaal gelukkig bij het zien van verse groene bladeren. Dat zit zo: biofilie is een term die al door vele wetenschappers, biologen en filosofen werd gebruikt en onderzocht. Letterlijk betekent het ‘houden van (-filie) het leven (bio-)’ en betekent dat wij mensen een aangeboren connectie met natuur en al zijn levensvormen hebben, voelen en nodig hebben.
Onze hele evolutie was nota bene afhankelijk van wat de natuur te bieden had. Tegenwoordig leiden vele van ons een behoorlijk verstedelijkt bestaan met niet altijd gemakkelijk toegang tot die aangeboren verbinding met natuur. Een langdurig tekort aan die connectie kan zo logischerwijs voor serieuze mentale gevolgen zorgen.
Dus de volgende keer dat je verlangt naar een bos-, of strandwandeling, even het park in of uitkijkt naar een skivakantie of tropische bestemming; GA. Biofilie, in verbinding staan met de natuur, draagt écht bij aan ons geluk en welzijn. YOI legt je uit hoe je een biophilic design toepast op kantoor om direct van de voordelen te gaan profiteren!
Voordelen van Biophilic Design voor de mentale en fysieke gezondheid
Je kunt je vast voorstellen dat de hele dag doorbrengen in een ruimte zonder ramen of groene planten wat deprimerend is. Sterker nog, bij een vergelijking waarbij mensen in een dusdanige ruimte óf in een Biophilic Design Setting – met veel plantengroen en uitzicht op een rivier- zaten, bleek dat het Biophilic Design leidde tot een lagere bloeddruk, zorgde voor een tevreden gevoel én de prestatie van het kortetermijngeheugen met 14% toenam (Browning u0026amp; Ryan, 2020)
Met een biophilic design wordt dus een ontwerp bedoeld – in dit geval voor op kantoor – waarbij rekening wordt gehouden met de aangeboren behoefte van mensen om contact te maken en in verbinding te staan met de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat verbinding met natuur zorgt voor minder stress en vermoeidheid en een positief effect heeft op ons mentale en fysieke welzijn. Kantoren kunnen met een biophilic design productiever zijn door lagere stress niveaus, het bevorderen van geluk en creativiteit, terwijl het tegelijkertijd helpt het ziekteverzuim en dus verzuimkosten tegen te gaan.
Daarnaast zorgen luchtzuiverende planten ervoor dat er meer schone lucht en zuurstof door ons bloed opgenomen kan worden. Dit zorgt er logischerwijs voor dat er zuurstofrijker bloed naar de hersenen stroomt wat voor meer focus zorgt en gezondere organen, vaatstelsel en hart.
De impact van biophilic design op cijfers en ziekteverzuim
Natuurlijk streeft een werkgever naar een zo hoog mogelijke productiviteit op de werkvloer. Om werknemers daarbij te ondersteunen wordt een Biophilic Design als oplossing genoemd.De cijfers liegen er niet om:Stress is de #1 beroepsziekte in Nederland. Met 1,2 miljoen werknemers die last hebben van burn-out klachten vertaald zich dat naar 16% van alle werknemers. Daarvan vindt ruim 37% dat er meer maatregelen genomen dienen te worden door hun werkgever tegen werkstress. In 2020 kostte werkstress in totaal voor 9,4 miljoen verzuimdagen in ons land! (TNO, 2021)
Maar er is ook goed nieuws! Verscheidenen studies zijn het erover eens dat Biopjhilic Design de oplossing voor werkstress en de nieuwe normale design-ethos is. Biophilic Design vermindert niet alleen stress; het versnelt ook genezing, optimaliseert onze cognitieve functies én onze creativiteit en algehele welzijn verbetert! (Lerner u0026amp; Stopka, 2016) (Terrapin Bright Green, 2015).
Tijdens een onderzoek naar omgevingspsychologie zijn twee theorieën ontstaan:de aandachtshersteltheorie én de stresshersteltheorie. Deze theorieën onderzoeken; Hoe kunnen we onze omgeving zo inrichten dat het de productiviteit verhoogd en ons stressniveau verlaagd. (Gillig u0026amp; Gatersleben, 2015). Het antwoord daarop luidt volgens het onderzoek: biophilic design.Het onderzoek van Human Spaces (2015) toont aan dat medewerkers in een kantoor waar ontworpen is met een Biophilic Design-visie alleen al daardoor 6% productiever en 15% creatiever zijn en 16% minder verzuimen. Ook is de algehele staat van welzijn van de werknemers 15% beter dan bedrijven zonder natuurlijke omgeving.
Hoe pas je biophilic design toe op kantoor?
Met een biophilic design wordt dus een ontwerp bedoeld – in dit geval voor op kantoor – waarbij rekening wordt gehouden met de aangeboren behoefte van mensen om contact te maken en in verbinding te staan met de natuur.
Uit honderden studies zijn drie hoofdonderwerpen gekomen als leidraad voor het ontwerpen van een biophilic kantoor. Deze hoofdonderwerpen zijn weer onderverdeeld in 15 patronen* – welke we samengevat zullen toelichten.
De drie hoofdonderwerpen van Biophilic Design:
Direct contact met de ‘echte’ natuur.
Over visueel zicht (e.g. planten), non-visuele verbinding ( e.g. geur en geluiden) en niet-ritmisch sensorische stimuli door natuur ( e.g.zintuigen prikkelen met onregelmatig bewegende natuurelementen als wolken, water etc.) – Ook variabiliteit in zaken als temperatuur en soorten licht en de aanwezigheid van water vallen hieronder.
Hoe pas je dat dan toe op kantoor? Zo voeg je met de hushGreenWall gemakkelijk een prachtige groene plantenwand met luchtzuiverende eigenschappen toe aan je nieuwe belcel of stiltewerkplek én hoef je je helemaal geen zorgen te maken om die groene vingers door het geautomatiseerde irrigatiesysteem welke eens per week voor een kabbelende waterstroom zorgt.
Indirecte associatie met de natuur
Het toepassen van organische vormen en patronen en het gebruik van natuurlijke materialen als hout, steen, leer, wol en natuurlijke kleurpaletten. Organische vormen kunnen toegevoegd worden met een behang, maar ook akoestische panelen in de vorm van een blad of meubels met een organisch ontwerp. Kies daarbij voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen in een natuurlijk kleurenpalet. Hier passen we dus indirect invloeden uit de natuur toe op het design door middel van kleur, materiaal en vorm. Zo wordt ons onderbewustzijn geprikkeld in associaties leggen en connectie maken met de natuur.
Biophilic design van de ruimte, de ontdekkingsdrang en de bewegingen in de natuur
Net als in de natuur hebben we graag uitzicht en overzicht, zoals op de open vlaktes van de Savannah of dus in een open kantoorruimte. Maar zowel in de natuur als op kantoor hebben we ook plekken nodig om te kunnen schuilen en ons terug te trekken van prikkels – een veilige plek om gefocust te kunnen werken. Nieuwe paden ontdekken in de natuur, of verrassende sociale ontmoetingsplekken op kantoor zorgt voor een creatieve stimulans. Hier gaat het dus voornamelijk om zones creëren; bijvoorbeeld door een open kantoor te voorzien van stiltewerkplekken zoals een Hush of Treehouse om in te schuilen van prikkels en verrassende zones als een Social Swing om onze creativiteit te stimuleren. (Terrapin Bright Green, 2014) (Gillis u0026amp; Gatersleben, 2015) (Browning u0026amp; Ryan, 2020) (Stewart-Pollack, 2006).
Happy people, planet én profit
Samengevat wordt onze aangeboren connectie met natuur dus gestimuleerd met een biophilic kantoor design – het is de verbindende factor van de drie P’s. Het zorgt voor fysiek én mentaal gezondere, blije en productievere werknemers. Door het grote aanbod duurzame ontwikkelingen binnen kantoormeubilair en stiltewerkplekken is er altijd een oplossing voor het creëren van hybride zones bij jou op kantoor. En de investering van deze vooruitgang betaald zich in no time terug door de afnemende verzuimkosten – een win win win situatie voor mens, planeet en maatschappelijke winst! Toch twijfels over deze investering? Bij YOI kun je belcellen en stiltewerkplekken ook leasen!