Akoestiek verbeteren op kantoor voorbeeld met stiltewerkplekken, akoestische materialen en planten

Akoestiek verbeteren op kantoor doe je zo!

De akoestiek verbeteren op kantoor lijkt geen makkelijke klus; Een mooie grote open ruimte om in te werken, korte communicatielijnen , makkelijk even bij elkaar aan het bureau aan te schuiven voor overleg. Maar ook een kippenhok aan geluid!
Je kent ‘m vast “de kantoortuin”. Ook wel: een grote open ruimte, veel mensen en prikkels, geluidsoverlast en nergens een plek om gefocust te werken of bellen.
Het is tijd dat we de kantoortuin en zijn bewoners gaan redden door de akoestiek aan te pakken met een paar aanpassingen. Weg met geluidsoverlast en stress, hallo stiltewerkplekken, sociale ruimtes en planten!

Onze manier van werken is nogal veranderd de afgelopen jaren. We hebben door de pandemie en nodige lockdowns veel thuisgewerkt en opgemerkt dat iedereen zijn eigen werkstijl heeft. En nu we terug op de werkvloer zijn komen we ook weer een beetje terug op de kantoortuin. De grootst gehoorde klacht is de slechte akoestiek en als gevolg daarvan een gebrek aan concentratie. Op de gemiddelde werkvloer horen collega’s elkaar dikwijls bellen terwijl uit onderzoek blijkt dat je dan onbewust meeluistert – wég concentratie.
De behoefte en functie van ons kantoor is veranderd, we zijn op zoek naar een plek om in rust en privacy gefocust te kunnen werken en (video)bellen terwijl sociale interacties zoals vergaderingen en ontmoetingen op kantoor steeds belangrijker worden. En dan spreken we nog niet eens over de krapte op de arbeidsmarkt, een fijn kantoor trekt goede werknemers aan.

Gelukkig hoeven grote veranderingen niet gepaard te gaan met een verhuizing of grote budgetten. YOI vertelt je hoe je met het huidige meubilair, een paar simpele aanpassingen en toevoegingen én een dosis creativiteit een efficiënte, inspirerende en gezonde werkplek creëert.
Wat kun je doen om te voorzien in de behoefte aan sociale ontmoetingsplekken én focus stiltewerkplekken?

De akoestiek verbeteren op kantoor begint bij: Wie hoort wat, waar en elkaar?

Waar vindt de meeste communicatie plaatst, welke clusters met bureaus hebben de meeste interactie met óf juist last van elkaar? Door het vloerplan te herzien en een interne verschuiving van werkplekken en afdelingen valt er al winst te behalen voor geluidsoverlast tussen afdelingen.
Een gemakkelijke manier om afdelingen af te bakenen en geluidsoverdracht tussen clusters tegen te gaan is het gebruik van akoestische vrijstaande wanden of het toevoegen van functionele meeting ruimtes tussen afdeling zoals belcellen of mobiele vergaderruimtes.

 

De kracht van de stiltewerkplek

Een simpele manier om de akoestiek te verbeteren op kantoor is het toevoegen van akoestische werkplekken en belcellen op kantoor. Maar hoe ‘werkt’ dat nou eigenlijk en wat is een stiltewerkplek precies?
In de huidige kantoortuinen is geluidsoverlast de meest gehoorde klacht. Dit zorgt voor concentratieverlies, hoofdpijn, irritatie en kan op langere termijn voor serieuze mentale klachten, ziekten en dus verzuimkosten zorgen. Het verminderen van externe prikkels en geluidsoverlast op kantoor door het plaatsen akoestische oplossingen draagt dus bij aan het welzijn en de prestatie van de werknemers. Het gebruik van akoestische stiltewerkplekken heeft namelijk bewezen het verzuim én de kans op stress en burn-out gerelateerde ziektes flink te verminderen en de efficiëntie van werknemers te verhogen.
Door verschillende mobiele stiltewerkplekken, vergaderruimtes of belcellen op kantoor toe te voegen, creëer je de ideale plek voor een belangrijk overleg, een HR gesprek of om zelf rustig in te telefoneren, videobellen of gefocust te werken zonder dat andere werknemers op de werkvloer daar hinder van ervaren.

 

De akoestiek verbeteren op kantoor voor sociale ontmoetingen

Het sociale aspect van op kantoor zijn is voor velen een groot gemis geweest tijdens de thuiswerk periode. Niet alleen omdat we lief en leed delen met die paar leuke collega’s bij het koffiezetapparaat (wat we tijdens een zoom-meeting toch niet echt doen), we krijgen ook feedback en onze competenties worden erkend op de werkvloer. Iets waar we als mens van nature naar op zoek zijn en ons bevestiging en een gevoel van eigenwaarde geeft. Zo zorgt verbintenis met collega’s voor een verhoogd werkplezier en draagt zowel bij aan ons mentale welzijn als aan betere werkprestaties. En laten we eerlijk zijn, een goede face to face brainstorm of vergadersessie doet nu eenmaal wonderen.
Naast focus werkplekken wil je dus ook aan sociale ontmoetingsplaatsen toevoegen, denk hierbij aan een plek van ontspanning voor een kop koffie, een gezellige kantine, maar ook een akoestische oplossing voor een kort en/of informeel overleg of ontvangst (zie bijvoorbeeld een hushOpen of Treehouse TH2) of een inspirerende Social Swing voor creatieve brainstormsessie.

 

Planten om de akoestiek te verbeteren op kantoor

Goed, je hebt nu nieuwe clusters van werkplekken. De overdracht van prikkels is geminimaliseerd door akoestische toevoegingen als vrijstaande wanden, belcellen stilteplekken en vergaderruimtes. Ook heb je gedacht aan de sociale ontmoetingsplekken als kantine, ontvangstruimte, of zelfs een woon-/ spel-/ of meditatieruimte.
Wat kun je nu doen om de nieuwe, stressvrije kantoortuin af te maken en alle werknemers optimaal te laten genieten van zijn voordelen?

Planten natuurlijk! Er is niemand die niet van planten houdt. We hebben misschien niet allemaal even groene vingers, maar we worden allemaal gelukkig van het zien van die verse groene bladeren. Dat zit zo: biofilie is een term die al door vele wetenschappers, biologen en filosofen werd gebruikt en onderzocht. Letterlijk betekent het ‘houden van (-filie) het leven (bio-)’ en omvat zoveel als onze fysiologische en genetische aangeboren connectie met natuur en al zijn levensvormen die wij mensen hebben, voelen en nodig hebben. Onze hele evolutie was afhankelijk van wat de natuur te bieden had. Maar ook nu nog, denk maar eens aan hoe graag we op het strand of in het bos zijn, of kunnen uitkijken naar een skivakantie of tropische bestemming.

Met een biophilic design wordt dus een ontwerp bedoeld – in dit geval voor op kantoor – waarbij rekening wordt gehouden met de aangeboren behoefte van mensen op contact te maken en in verbinding te staan met de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat verbinding met natuur zorgt voor minder stress en vermoeidheid en een positief effect heeft op ons mentale en fysieke welzijn. Zo voeg je met de hushGreenWall gemakkelijk een prachtige groene plantenwand met luchtzuiverende eigenschappen toe aan je nieuwe belcel of stiltewerkplek én hoef je je helemaal geen zorgen te maken om die groene vingers door het geautomatiseerde irrigatiesysteem.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of hulp nodig bij het redden van jouw kantoortuin? Neem dan contact op met Young Office Interiors, wij helpen je graag een efficiënte en gezonde werkplek te creëren.

Wist je dat het leasen van stiltewerkplekken bij YOI ook mogelijk is? Wel zo voordelig bij het redden van jouw kantoortuin.

Lees ook