Anti stress bal op bureau in Hush Twin

Stop stress op kantoor: de anti-stress kantoorinrichting

Stress op kantoor is momenteel de nummer 1 beroepsziekte van werkend Nederland. Maar liefst meer dan #1,2 miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn-out klachten! Maar bij YOI denken we graag in oplossingen. Stress op kantoor is namelijk tegen te gaan met de juiste kennis, vaardigheid en hulpmiddelen. Als je weet wát de stress bij werknemers veroorzaakt, kun je er iets aan doen. Zo zorg je niet alleen voor de gezondheid van je mensen maar ook die van het bedrijf, want een gelukkige werknemer presteert beter. 

De feiten over stress op kantoor

Voor we in de oplossingen duiken schetsen we het huidige stress-scenario voor je. Stress is een vorm van fysieke en/of mentale spanning als reactie op externe prikkels. Deze spanning kan een positieve gezonde druk uitoefenen, die je bijvoorbeeld ervaart als motivatie om harder te werken. Maar wanneer het negatieve fysieke en/of mentale klachten veroorzaakt wordt het serious business.

Werkstress kan zo bijvoorbeeld leiden tot een vergrote kans op hart-en vaatziekten, obesitas, fysieke klachten, inslaap- of doorslaapproblemen, stemmingswisselingen en zelfs depressie en burn-out. Sterker nog het overgrote gedeelte van ziekteverzuim door psychische klachten is werkstress gerelateerd. We geven pas laat toe aan de symptomen – die we achteraf vaak wel herkennen. Deze moderne ziektes komen met een lange herstelperiode; en dus hoge verzuimkosten. We hebben wat wat cijfers voor je op een rijtje gezet om de ernst van werkstress te verduidelijken:

  • 1,2 miljoen werknemers in NL hebben last van burn-outklachten.
  • meer dan 70% van het langdurige ziekteverzuim als gevolg van psychische klachten is gerelateerd aan werkstress
  • €9.300 verzuimkosten per werknemer ten gevolge van werkstress
  • 37% van alle werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.
  • €3,2 miljard is wat de gevolgen van werkstress de werkgevers kost
  • 34% van het ziekteverzuim door werkstress

Stress op kantoor – de oorzaken

Ook wel stressoren genoemd. De externe stressoren die op de huidige werkvloer het meest ervaren worden zijn:

Een té hoge werkdruk

Slechte akoestiek op kantoor waardoor men teveel (geluids)prikkels en overlast van collega’s ervaart
Lichamelijke klachten – voornamelijk RSI – door het lange zitten

Door een werkomgeving aan te bieden welke aandacht schenkt aan ergonomie, akoestiek, privacy en ontspanning kun je als werkgever de stressgerelateerde klachten verminderen en preventief voorkomen. We geven je tips om dit aan te pakken.

Voorkomen is beter dan genezen
Onze gezondheid is natuurlijk onbetaalbaar. Gezien de cijfers – zowel de schokkende aantallen, percentages als verzuimkosten-  loont het absoluut om te investeren in het (preventief) tegengaan van werkstress. Wanneer deze werkstress gerelateerd is aan fysieke en mentale externe prikkels, zijn de volgende oplossingen toepasbaar.

Ergonomie

Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Een veel voorkomende slechte gewoonte binnen ergonomie op de werkvloer is bijvoorbeeld het zitten. Ons lichaam is niet gemaakt om 8 uur stil te zitten en zo ontstaan dus vele RSI- klachten (een verzamelnaam voor spier-, en gewrichtsklachten aan de nek, schouders, armen, polsen en handen).Meubilair wat staan stimuleert biedt hierin uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan vergadertafels op stahoogte of zit-sta bureaus. Onze favorieten zijn de zit-sta bureaus en akoestische stiltewerkplekken van Mikomax. Een (Red Dot Design) Award winning gepatenteerd ontwerp zorgt ervoor dat je binnen 2 seconden switcht van zittend naar staand werk en andersom. Je grijpt simpelweg 2 hendels onder het werkblad vast waardoor een contragewicht zorgt voor traploze verstelling.

Akoestiek

Externe prikkels en geluidsoverlast leiden tot focus verlies en irritatie. Een slechte akoestiek op de werkvloer waarbij je veel afleiding ervaart is daarmee een van de grootste factoren voor directe werkstress. De open kantoortuin trend met betonnen vloeren en open plafonds heeft bewezen een hysterische oer jungle aan overprikkeling en afleiding te zijn. Met zulke open, grote en harde oppervlakken kan geluid nergens heen en blijft het rondstuiteren door de ruimte als een stuiterbal. Onderzoek van het Stress Research Institute (SRI) bewijst dat verbetering van akoestiek in een open kantooromgeving voor 30% minder hinder en afleiding zorgt. Geluid dient gediffuseerd te worden door akoestisch oppervlakken zoals akoestische panelen, maar ook zachte materialen als tapijt, planten en mos en gordijnen helpen om geluidsgolven op te vangen en breken. Nog beter is het om stiltewerkplekken en belcellen aan te bieden waar medewerkers in alle rust belangrijke vergaderingen of gesprekken kunnen voeren zonder andere collega’s daarmee te hinderen.

Privacy

Belangrijke vergaderingen, telefonische gesprekken, zoommeetings en gefocust individueel werk verdienen een comfortabele werkplek waar rust en privacy ervaren kan worden. Afhankelijk van wat jouw kantoor nodig heeft zijn er vele akoestische en mobiele oplossingen zoals telefooncellen en modulaire vergaderplekken. Bij YOI op kantoor kunnen we ons bijvoorbeeld vanaf onze zit-sta bureaus terugtrekken in een Hush Phone voor een kort telefoontje, een Hush Meet L voor een vergadering van meer dan 2 personen  of een Hush Work voor individueel gefocust werk zonder prikkels van buitenaf. Zo kan iedereen zonder afleiding van collega’s ongestoord hun werk blijven doen.

Ontspanning

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Niet alleen dient er ruimte te zijn voor gezellige ontspanning, ook mentale ontspanning. We krijgen door onze werkomgeving en social media dagelijks meer informatie en prikkels te verwerken dan ons brein evolutionair gezien bij kan benen, dus vergeet niet af en toe even de uitknop te vinden en jezelf een moment van rust te gunnen. Maak op kantoor plek voor een ontspanmoment, een fijne zitplek om te genieten van een kop thee of gesprek met die ene gezellige collega, een ruimte voor een powernap of schommel op een Social Swing.

 

Dus hoe voorkom je stress op kantoor?

Het belangrijkste wat je als werkgever tegen stress op kantoor kunt doen:

Het verminderen van geluidshinder en visuele prikkels door zones te creëren en stiltewerkplekken en belcellen toe te voegen. Het stimuleren van afwisselende en comfortabele houdingen door bijvoorbeeld zit-sta bureaus
zorgen voor een inspirerende werkomgeving met ruimte voor ontspanning en opladen.
Ontdek hier onze oplossingen deze zijn ook beschikbaar in een leaseconstructie.

 

Lees ook